Nedenstående billede viser terrassen der blev behandlet sidste år, og det mørke til venstre er nybygget trappe fra i år, som er igang med første behandling. Det står så flot 🙂
Så er det vist på tide med opdatering af mine terrasseprojekter med det svenske produkt fra SiOO:X… Godt nok mange der har fulgt med, og rykket for en update, og flere har også fået et personligt svar over foråret.
Vinteren 19/20 var EKSTREM våd, og min terrasse ligger lige op af vores skov med masser af skygge over vinteren. Så da jeg i februar kom hjem fra bryllupsrejse, og var oppe for at se status på træet, blev jeg nu lidt øv. Den var helt grøn og klam – det regnede sikkert også stadig, men til gengæld var den ikke glat, som træterrasser ellers bliver…
Der blev jeg noget bekymret, og endte faktisk med at skrive til producenten, og jeg fik så fint og langt et svar retur. Du kan læse hele korrespondancen her. Det er dog på svenska, så smid det evt. i en Google Translate hvis der er behov 😉
Kære SiooX
Så er 2020 igang, og jeg glæder mig til foråret kommer og forhåbenligt knap så meget regn som de seneste mange måneder 🙁
Sidste år grånede min terrasse flot op og vandet perlede fint af. Når temperaturen bliver høj nok, skal jeg jo behandle med 2. og sidste omgang.
Jeg har idag kigget til terrassen, og kan se den er noget grøn (og meget våd). Er det et normalt syn året efter 1. Behandling? Hvad eller hvordan skal jeg rense/rengøre inden træet får 2. behandling?
Hilsen Jeanne
Hej Jeanne
Det gröna på din altan är grönalger och är inget konstigt.
Alger sprids precis som svampar: genom att sända ut mikroskopiska sporer. De finner snabbt en yta att fästa på och därmed har påväxten börjat. Bra att veta är att allt material kan bli utsatta för algangrepp.
Särskilt perioder med värme, fukt eller regn påverkar och är typiska miljöer där grönalger frodas. Så blöta höstar och milda vintrar gör att grönalger växer än mer. Även platser där det har svårt att torka upp är platser där algerna trivs. Tex på en altan där fukt ligger kvar under längre perioder eller i skugglägen tillåter det att alger och annan påväxt kan växa. Redan efter en vinter kan man många gånger se att påväxt så som alger och lavar har satt sig. Dessa fortsätter att växa ända ner till 0-gradig temperatur.
Kom ihåg att algerna i början inte syns med blotta ögat, de sprids som sporer vilket gör att algerna kan finnas där redo att växa innan du upptäcker dem. Därför ska man aldrig måla villan, behandla altanen, eller göra andra åtgärder utan att först rengöra noggrant. Alger får också näring från nedfall av växter och natur samt smuts och föroreningar i luften. Altanen är där med noga att hålla rent då det är en utsatt yta många gånger.
Den första gången för rengöring är på våren, när den frostfria perioden är över. Då ska alla sporer och alger dödas eller tvättas bort . Den andra gången är på hösten, när algerna växer och trivs som bäst.
SiOO:X innehåller inga starka biocider, därmed finns det inga gifter som hjälper till så att påväxt inte sätter sig på ytan. SiOO:X ser till så att rötterna inte går ner i virket. Därmed viktigt att följa underhållsrekommendationerna.
I Sverige rekommenderar vi en produkt som heter JAPE PRICKFRI som inte förstör själva SiOO:X behandlingen. Försök hitta ett liknande medel. Tänk på att PH-värdet måste vara under 7 annars kommer man lösa upp ytskyddet och då måste man göra om detta lager. Detta gäller även när man ska rengöra altanen vid val av rengöringsmedel.
Hilsen Josefine
Hej Josefine
Tak for din mail 🙂
Er det meningen man skal afrense en SiOOX behandlet terrasse 2 gange om året – hvert år?
Afrenser i også terrassen “the slow fight”? 🙂
Hej Jeanne
Allt som oftast ska det räcka med en underhållstvätt på våren när solen börjat torka upp virket. Men då vintrarna blir mildare och blötare under hösten så frodas grönalger mer och då kan det bli aktuell med en tvätt på hösten om det blir mycket påväxt.
Terrassen i the slow fight kommer också att underhållas vid behov. Dock är denna utsatt i lofoten i norra Norge så den får hjälp av kall vinter och snö. Det hämmar grönalger från att växa samt att snön drar med sig smuts från ytan när det töar.
/ Josefine
Det var jo et rigtig fint svar, og gjorde også mig lidt klogere på det med alger. Da jeg jo på daværende tidspunkt stadig manglede at behandle med produkt 2, for anden gang (år 2), tænkte jeg at jeg hellere måtte købe noget algerens. Og som jeg sikkert ville få brug for de kommende år også… Men nej, efter 1-2 måneder med godt vejr, var det faktisk slet ikke nødvendigt. Alt det grønne forsvandt, og jeg fik min fine, sølvgrå terrasse igen som solen varmede. Dog valgte jeg at behandle med algerens alligevel, både fordi jeg nu havde købt det, men også for at lave det allerbedste forhold for træet til den sidste behandling her på år 2.
Vi byggede jo også en KÆMPE terrasse sidste år, rundt om min nye værkstedsbygning. Desværre nåede jeg ikke at behandle terrassen overhovedet, da vi jo også lige skulle holde et dejligt bryllup 🙂
Det var selvfølgelig lidt ærgerligt at jeg ikke nåede det, og vi fik holdt en kæmpe fest inden 🙂 For det er da immervæk nemmere at behandle træ der ikke har fået pletter eller skader… Så jeg har måttet slibe lidt og behandlede for en sikkerheds skyld også med trærens, inden jeg gik igang med år 1 på den store terrasse.
Til gengæld ved jeg jo allerede nu, hvor flot det kommer til at blive. Og at jeg ikke skal lave noget særligt arbejde de næste år 🙂 What´s not to like.
Der har været lidt spørgsmål til proceduren, så den kommer lige kort her eller læs indlægget fra sidste år:
ÅR 1
- Produkt 1 påføres træet
- Efter min. 2 timer påføres produkt 1 i et lag mere
- Efter min. 4 timer påføres produkt 2
Efter 1 time er terrassen klar til brug igen
Husk produktet er udviklet til trykimprægneret træ
“MAGIEN OPSTÅR FØRST NÅR DER ER KOMMET REGN”
Jeg håber dette indlæg har været uddybende nok, eller skriv endelig 🙂
Jeg er ihverfald meget glad for resultatet, og tænker også alt er godt de næste mange år.
Men igen, husk dette produkt primært er beregnet til trykimprægneret træ. Der findes også til teak, det bruges bl.a. til det maritime liv 🙂
God sommer, og pøj pøj med alle jeres terrasseprojekter.
Kærlig hilsen Jeanne, #Handywoman